Комір вишитої чоловічої борщівської народної сорочки
Комір вишитої чоловічої борщівської народної сорочки-41-image

У чоловічих борщівських народних сорочках, для завершення горловини, використовували вузенький (близько 2 см), комір з вилогами.

 

 

Побутували два види оздоблення такого коміра: вишитий білим по білому технікою «верхоплут», та вишитий чорним (званий в народі «прошивка»), техніками «навиване», «колодки», та інші, з долученням «стеблового шва» чи «ретязя».

 

 

 


Білі комірці пришивали, виключно, до білих сорочок, а ось чорну «прошивку» - до білих, напівбілих та усіх інших, вишитих, чи вовняною, чи бавовняною (DMC) ниткою.

 

Частенько, чорним комірці з вилогами вишивали бавовняною ниткою DMC, на більш дрібному полотні, ніж сама сорочка, тому вони виглядали дуже ошатно і вишукано.

 

 

 


Комірець з вилогами зігнутий вдвоє, вишивали ту сторону яка виходила на лице, а щоб згин був рівним і акуратним, його стягували і кріпили ниточкою з вузликом.

 

 

Фото і схеми вишивки з книги  "Борщівська народна сорочка: експедиційні матеріали та приватні колекції"  яку  ви можете придбати напряму у авторів через офіційну сторінку фейсбук Людмила Олексій Покусинські.  Попередні дописи по чоловічій борщівській сорочці на вас чекають  ТУТТУТ , ТУТ і ТУТ

Далі буде...