Біла борщівська квіткова вишивка. Чоловіча борщівська народна сорочка. Схеми вишивки
Біла борщівська квіткова вишивка. Чоловіча борщівська народна сорочка. Схеми вишивки-32-image

Наступними, серед інших білих чоловічих борщівських народних сорочок, були сорочки, оздоблені пишними квітчастими та вітистими візерунками, встеленими технікою «навиване» (інша назва «підстелений хрестик), білою бавовняною DMC, в обіймах барвистих обшивок, виконаних швом позад голкою.

 

Такі сорочки, були характерними для першого осередку Серето-Дністровського кута. Цей тип оздоблення білих чоловічих сорочок, можна виокремити, адже всі вони мають надзвичайну стилістичну схожість між собою, як за художніми, так і за технологічними ознаками.

 


Горловину, білих квітчастих сорочок, рубцювали і додавали комір з вилогами, оздоблений чорним, так звану «прошивку». Довершували загальну композицію сорочки світле змережування рукавів та станка.

 

 

Чоловіча сорочка с.Сков'ятин, початок ХХст. Приватна колекція Віри Матковської. Схеми вишивки оздоблення коміра з вилогами, вишивки навколо пазушного розрізу, візерунки подолу та манжетів.

 

 

Чоловіча сорочка, с.Мушкатівка, початок ХХст. Схема вишивки оздоблення навколо пазушного розрізу та низу рукавів.

 

Фото і схеми вишивки з книги  "Борщівська народна сорочка: експедиційні матеріали та приватні колекції"  яку  ви можете придбати напряму у авторів через офіційну сторінку фейсбук Людмила Олексій Покусинські а майстер-класи з вишивки та крою на вас чекають ТУТ.


Далі буде... Попередні дописи по чоловічій борщівській сорочці  ТУТ і ТУТ