Чоловіча борщівська сорочка напівбіла, з кольоровими стібками. Схеми вишивки чоловічих борщівських сорочок.
Чоловіча борщівська сорочка напівбіла, з кольоровими стібками. Схеми вишивки чоловічих борщівських сорочок.-29-image

У розповіді, про чоловічі борщівські народні сорочки, будемо рухатися поступово - розглянули сорочки оздоблені «білим по білому», а тепер, добавимо трішки тону і кольору – напівбілі, поцвітковані кольоровими стібками, чи невеликими кольоровими деталями, з Серето-Дністровського кута (села ближчі до Дністра), та напівбілі з окремими кольоровими елементами орнаменту, з першого осередку Збруцько-Дністровського кута.

 

Чоловічі борщівські народні сорочки з села Шишківці, початок XX ст. Перший осередок Серето-Дністровського кута.

 

 

Чоловіча борщівська народна сорочка з села Шишківці, початок XX ст. Візерунок створений швом навиване (підстелений хрестик), кольорове поцвіткування, битим, ланцюжком і хрестикуванням (використані поодинокі хрестики у серединках чорних і червоних квіточок).

 

 

Чоловіча борщівська народна сорочка з села Шишківці, початок XX ст. Візерунок створений швом навиване (підстелений хрестик), кольорове поцвіткування, битим, використанодрібні пацьорки і січку (довгі кольорові шкляні трубочки).

 


Сорочки, менше поцвітковані, з Серето-Дністровського кута, виглядають, загалом, світлими, адже кольорові втручання невеликі та змережані вони вибіленими, або натуральними конопляними. Єдина складова оздоблення, яка добавляє тонового контрасту – це комір з вилогами, так звана «прошивка» чи «басма», вузький, зате вишитий чорною ниткою. Такі сорочки не вишивали однією технікою, наприклад: до гладі любили долучати ланцюжок, битим, дрібку поодиноких хрестиків, або до вишитого навиваним візерунку, додавали кольорові стібками гладі, ланцюжка і битим.

 

Чоловічі борщівські народні сорочки з села Бабинці, кінець XIX ст. Другий осередок Серето-Дністровського кута.

 

 

 

Чоловіча борщівська народна сорочка з села Бабинці, кінець XIX ст. Візерунок створений швами гладь, битим, ланцюжком і хрестикуванням (використані поодинокі хрестики).

 

 

Чоловіча борщівська народна сорочка з села Бабинці, кінець XIX ст. Візерунок створений швами гладь, битим, ланцюжком і хрестикуванням (використані поодинокі хрестики). Комір з вилогами, вишитий чорним.

 


Напівбілі сорочки, з першого осередку Збруцько-Дністровського кута, в оздоблені мали, окрім чорно-кольорової гами, білу нитку, якою зашивали тло. У художньому плані візерунки, цих сорочок схилялися до строгої стилізації рослинних мотивів, подекуди наближаючись до геометрії. У сорочках цього типу, також, комбінували різні техніки вишивки: традиційно поєднували гладь, січене, битим, ланцюжок, ретязь, і др., візерунки були лінійними, навколо обшиті швом «цирка», одинарним прутиком, ретязю, та іншими. Колір рубцювання і змережування, зазвичай, був чорним, він інтенсивно підкреслював архітектоніку крою сорочок. Горловину оздоблювали темним, щільними стібками обкидного шва, декількох рядів стеблового шва, ланцюжка, верхоплуту чи набирування.
 

Чоловіча борщівська народна сорочка з села Боришківці, кінець XIX ст. Перший осередок Збруцько-Дністровського кута.

 

 

Чоловіча борщівська народна сорочка з села Боришківці, кінець XIX ст. Візерунок вишитий гладдю, тло зашите білим, навколо лінійгого візерунку, почергово обшито ланцюжком, одинарним прутиком, ретязем.

 

 

Чоловічі борщівські народні сорочки з села Кудринці, 20-ті рр. XX ст. Перший осередок Збруцько-Дністровського кута.

 

 

Чоловіча борщівська народна сорочка з села Кудринці, 20-ті рр. XX ст. Візерунок вишитий гладдю, тло зашите білим, навколо лінійгого візерунку, почергово обшито циркою та ретязем.

 

 

Чоловіча борщівська народна сорочка з села Кудринці, 20-ті рр. XX ст. Візерунок вишитий гладдю та січеним, тло зашите білим, навколо лінійгого візерунку, почергово обшито одинарним прутиком та ретязем

 

Чоловіча борщівська народна сорочка з села Кудринці, 20-ті рр. XX ст. Строгий лінійний геометричний візерунок. тло, поміж кольоровими деталями, зашите білим. Комір з вилогами, оздоблений чорним кольором.

 

Фото і схеми вишивки з книги  "Борщівська народна сорочка: експедиційні матеріали та приватні колекції"  яку  ви можете придбати напряму у авторів через офіційну сторінку фейсбук Людмила Олексій Покусинські а майстер-класи з вишивки та крою на вас чекають тут