Декорування рукавів чоловічих борщівських народних сорочок.
Декорування рукавів чоловічих борщівських народних сорочок. -34-image

Справжньою родзинкою, у чоловічих борщівських народних сорочках, були, характерні багатодетальні рукави, які не просто з’єднували зверху, як усі інші, а збирали з декількох смужок, змережуючи їх між собою – найменше дві частини, найбільше – шість, найчастіше траплялися чотири частини. Ці чудові рукава ми зустріли під час експедицій у першому осередку Збруцько-Дністровського кута, собливо багато у с. Дністрове та смт. Мельниця-Подільська.

 

 

 


Саме конструкція рукавів і спосіб їх з’єднування, виокремлювали стилістично цей тип сорочок серед інших, їх рукави були мережані пасочками вздовж, то білими з відтінками невибіленої коноплі, то темними нитками. Декорували рукави тим самим орнаментом, що й пазуху, він гарно єднався зі змережуванням, час від часу перестрибуючи з однієї частини рукава на іншу.

 

 

 


Задумуючи застосувати такий тип крою рукава, вишивальниці завчасно розрахували розмір і щільність тканини і підлаштовували під неї візерунок, а також витрачали багато часу на рубцювання кожної складової рукава по периметру мережкою «одинарний прутик». Далі наносили вишивку там, де низ рукава, а відтак припасовували змережуванням всі частини між собою.

 


Така складність технологічних процесів і значна затрата часу зумовили пошуки простіших шляхів у досягненні цього яскравого художнього ефекту. Так з’явилася імітація змережування, мережками, поєднанням мережки і змережування. Ще швидшим способом стали імітувати змережані частини – розташовуючи вздовж рукава темні пасочки вишивки, густенько забиті стібками, які інколи ховалися під орнамент низу рукава, а зазвичай умисно розтинали його, аж до рубцювання, досягаючи максимальної схожості з ефектом змережування. Поєднували в імітації не тільки мережки зі змережуванням, а й змережування з вишитими пасками та все разом – змережування, мережку і вишивку.

 


Загалом пошук оптимальних шляхів досягнення бажаного результату заохочував жінок до експериментів, проявів винахідливості і творчого мислення.

 

Фото і схеми вишивки з книги  "Борщівська народна сорочка: експедиційні матеріали та приватні колекції"  яку  ви можете придбати напряму у авторів через офіційну сторінку фейсбук Людмила Олексій Покусинські.  Попередні дописи по чоловічій борщівській сорочці на вас чекають  ТУТ, ТУТ  і ТУТ 

Далі буде...