Виставка: Вибране. Вишивка Східного Поділля
Лист. 14, 2019
Виставка: Вибране. Вишивка Східного Поділля-7-image

В Національному центрі народної культури Музей Івана Гончара до 80-літнього ювілею Євгена Причепія  діє неймовірної краси і кольору виставка Вибране. Вишивка Східного Поділля.

Родина Євгена та Тетяни Причепіїв у 2014 році подарувала до фондової збірки Музею Івана Гончара колекцію 400 унікальних предметів. Орнаменти деяких рушників не мають аналогів в українських музеях. Їх кольористика вражає і захоплює! Як  вишивати  такі рушники детально розповідає  Анна Рогатинська в  майстер-класі  Качалочки. Техніки вишивки рушників Східного Поділля.  просто переходьте за посиланням ТУТ

«Моє ж найбільше захоплення — таємничі символи рушникового орнаменту. Тим паче, що це рушник мого рідного Поділля, місцевості, де я народився. Дослідження символіки подільського рушника відкрило для нас духовний світ людей далекого минулого, допомогло збагнути те, що об’єднує нас з нашими пращурами» — зазначає Євген Причепій у передмові до своєї збірки «Вишивка Східного Поділля».

На виставці, яка діятиме до 19 січня 2019р.,  експонується  понад 200 одиниць вишивки — рушники, хусточки-нафрамниці, жіночі та чоловічі сорочки. Представлені найкращі взірці з колекції, що зібрала й подарувала музею родина Причепіїв, та фондової збірки Музею Івана Гончара.

 

На фото: Вишите полотнище з с. Студена (Піщанський р-н, Вінницька обл). І половина ХХ століття. На ньому розміщені орнаменти 18 рушників. Довжина полотна 5,2 м.