Вишивка Житом. Шедеври української вишивки
Серп. 15, 2020
Вишивка Житом. Шедеври української вишивки-68-image

Цю техніку вперше я зустріла на виставці в муз.Івана Гончара "Шедеври української вишивки" 2016р. а потім в приватній колекції Олени Желіховської і саме від неї почула назву "вишивка житом".  За 4 роки  відкритий майстер-клас на youtube каналі Prekrasa Studio  став найпопулярнішим, а назва поширеною серед вишивальниць. Так повернулась до життя забута техніка і закріпилась за нею назва. З назвами в народній вишивці колоритно, про них трішки згодом.

 

Хочу показати, як виглядає вишивка житом на автентичній сорочці з Чернігівщини, саме вона мене тоді вразила на виставці в  муз.Гончара, м.Київ.

 

Вишивка Чернігівщини, жіноча сорочка, вишивка житом. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

 

Жодної зайвої деталі, вишукана  простота і майстерність. До всіх трьох  технік вишивки, які є на рукаві, ми відзняли майстер-класи. Щоб навчитись ними вишивати просто перейдіть по лінках: пряма лічильна гладь, скісний вивід або курячий брід і жито. Та за мить вишивайте з разом нами. Доступ до матеріалів майстеркласів залишається назавжди в вашому особистому розділі сайту Моя майстерня. Навчайтесь з будь-якого девайсу, коли вам зручно і скільки необхідно. Створюйте репліку старовинної сорочки або прикрашайте традиційними візерунками сучасний одяг. Погодьтесь, ці візерунки поза часом і сьогодні виглядають стильно.

 

Вишивка Чернігівщини, жіноча сорочка, вишивка житом. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

 

І щоб повністю зберегти сорочку, до вашої уваги вишивка на подолі. Як бачите, вона перегукується з вишивкою на рукавах.

 

Вишивка Чернігівщини, жіноча сорочка, вишивка білим по білому. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

В Центральній та Лівобережній Україні вишивку рахунковою гладдю ще називають "лиштвою" а часом  і  на всю вишивку  кажуть "лиштва"  та  навіть  вишиту частину  подолу. А вишивку білим кольором  називали  "вишивка біллю".

 

На наступному фото, поділ вже іншої старовинної сорочки з Чернігівщини, як ще один варіант візерунку. Можливо, саме він вам буде більше до вподоби. 

 

Вишивка Чернігівщини, жіноча сорочка, вишивка білим по білому. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

Фото з фейсбук сторінки Старовинний етнічний одяг Лівобережної України

 

Ще один поділ  жіночої сорочки Чернігівщини до колекції, коли вишивка "житом" поєднується з вирізуванням та мережкою-ляхівкою.

Вирізування, вишивка житом, жіноча сорочка чернігівщини. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

Фото з фейсбук сторінки Margaritta Movchanyuk

 

 

Радію, що "жито" полюбилось сучасним майстрам і все більше знаходить місця  в ваших вишивках. Тішусь, коли бачу фото ваших  робіт. Таким чином я знаю, що техніка продовжує своє життя, моя робота була не даремна і рукотворна спадщина нашого народу буде збережена. Творіть нові шедеври української вишивки, сміливо поєднуйте з іншими техніками. Вишивайте житом в радість!

 

 

Коментарі
avatar
Дякую за Ваш урок! Дуже цікавий узор.
avatar
Вишивайте на радість ❤️
avatar
Дякую щиро за вашу роботу! Дякую, що ділитесь своїми знаннями!
avatar
Хай будуть на користь, дякуємо за теплі слова ❤️
avatar
У відкритій скрині знайшла сорочку з Київщини, рукав виконаний цим же швом. Із задоволенням ділюсь посиланням та фото https://vskrynia.com.ua/collection/sorkvs00553/
avatar
Дякую, що поділились. Цікаве виконання, дещо відрізняється від того що я подаю в майстер-класі а виглядає теж гарно. Думаю, в тій сорочці, що в відкритій скрині, вишивались діагоналі на всю висоту візерунку і по лицю горизонтальні стібки. Спробуєте так?
avatar
Доброго дня! Дуже і дуже дякую за цей МК. Техніка штапівка "житом" неначе проста, але вимагає постійної уваги при виконанні. Оскільки потрібно затягувати нитку, важко відслідити куди вколювати/виколювати нитку.. Можна легко помилитися і прошити дві, або чотири нитки вбік, вверх, вниз при зміщенні замість трьох. Але це було на початку. Потім, призвичаївшись, помилок майже не було. Єдине, над чим мені особисто потрібно попрацювати, як охайніше заправляти кожен раз залишок нитки, коли вона закінчується, щоб цього не було видно з лиця. Якщо заплутати її з виворотньої сторони за попередньо прокладені стібки, виходить потовщення шва і потім під праскою він стає більш помітними. Можливо, у виробі це буде не критично. Тим більше, коли тканина щільна.
Прикріплені фото
870-0-image
avatar
monochromatic thread work has its own beauty...especially, whitework