Жіноча мальована сорочка вишита колодочками
Лист. 08, 2019
Жіноча мальована сорочка вишита колодочками-6-image

Сорочка яка квітчає свою господиню. Одягаєш таку  і, не залежно від пори року та настрою, почуваєшся щасливою.  Колекціонери такі сорочки називають заліщицькими  бо саме з Заліщицького р-ну, Тернопільської обл., їх збереглось найбільше або  борщівськими мальованими (мальованками) за назвою сусіднього району - Борщівського.

 

жіноча сорочка з колекції Олени Скрипки

 

Вишивка колодочками - одна з самих різнобарвних технік традиційної вишивки яку полюбили сучасні вишивальниці. Дозволяє проявляти свою творчість в вільному візерунку, кольоровій гамі,  в розмірі стібка, в їх положенні і звісно, в різноманітності матеріалів. Підібрати нитки за кольором, посмакувати  відтінками,  фактурою, вишивати бавовною чи шовком, доповнтити лелітками:

жіноча сорочка з колекції Олени Скрипки

 

Традиційно, в таких сорочках,  вишивка розміщується біля пазушного розрізу, широкі вертикальні  смуги спереду  та, як правило,  більш скромніші біля рукавів

фото з фейсбук сторінки Галини Гафійчук

 

 

Аналогічно переду, горизонтальні смуги візерунку прикрашають і спинку сорочки. А такі квіти  і більше  фото  сорочки знизу  та професійну схему вишивки  високої якості  від Ольги Капко можна знайти тут

 

 

Найбагатше в мальованих сорочках вишиті рукави. Вони просто неймовірні! Ніби казкові сади чи квіткові галявини. Просто погляньте скільки в них кольору і радості:

фото з фейсбук сторінки Галини Гафійчук

 

фото з колекції Етно-галерея Роксоляни Шимчук

 

Незважаючи на все різнобарв'я ця техніка вишивається легко, ніби малюється. Як навчитись вишивати таку красу в детальному майстер-класі Техніка вишивки Колодочки. Як вишивати мальовану сорочку з порадами і секретами від  майстрині вишивки зі Львова Ірини Сліпецької.  Надихайтесь, навчайтесь і вишивайте в радість!