5 пунктів на які варто звернути увагу щоб пошити вишиту сорочку
Лип. 05, 2020
5 пунктів на які варто звернути увагу щоб пошити вишиту сорочку-59-image

Як правило, більшість з нас добре вишиває проте ми з острахом поглядаємо на пошиття сорочки Воно й не дивно. Кожна майстриня знає скільки то праці - вишити сорочку. Ми добре знаємо як випороти вишивку і вишити начисто. А що робити коли зробив помилку в крої? 

 

Поділюсь з вами своїм досвідом і досвідом майстринь Prekrasa Studio. Отже, на що потрібно звернути увагу при пошитті сорочки та з чого почати. Сьогодні поговоримо про найпростіші рішення і тунікоподібний крій який підходить всім - дітям, чоловікам, жінкам.

 

1. Тканина. Вона має бути така, на якій ви зможете вишивати тією технікою, яку запланували. Також важливо, щоб тканина  була комфортною  і практичною в експлуатації. Прикро дивитись на речі, в яких місяці роботи вишивальниці  а вони  втратили свій  вигляд після першого ж прання. Або коли сорочку не можливо одягнути бо синтетичні волокна  парять. Своїм досвідом поділилась відома майстриня і реставраторка зі Львова Ірина Сліпецька в майстер-класі Як підібрати матеріали для вишивки.

 

Сорочка хлоп'янка, вишиванка. Як пошити сорочку. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

  Тунікоподібний крій. Робота учениці Анни Рогатинської.

 

2. Якщо ви точно знаєте що шити сорочку власноруч не будете - зверніться ДО початку  вишивки до кравчині, якій довіряєте і яка має досвід пошиття одягу з вишивкою. Не важливо це буде традиційний крій чи сучасне бачення. Пошиття такого одягу вимагає певних знань і навиків. Кравчиня має узгодити з вами крій, розміщення візерунку, зробити розмітку де можна вишивати врахувавши: особливості техніки вишивки, крою, припуски на шви та усадку тканини. І вже по розміченому полотну, не виходячи за вказані лінії,  беріться до вишивання. Та  далі можете цей допис не читати, бо продовження більше для тих, хто все ж наважиться на пошиття сорочки власноруч.

 

Сорочка хлоп'янка, вишиванка. Як пошити сорочку. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

   Чоловіча сорочка з Черкащини, тунікоподібний крій. Кінець ХІХ початок ХХст. Виставка "Вікна" 2015р.

 

3. В будь-якому випадку вам потрібно перед початком вишивки визначитись з кроєм сорочки. Найдавніший і найпростіший крій - тунікоподібний. Його ще називають "в перекидку" або "хлоп'янка". Він універсальний. Такі сорочки шили для чоловіків, дітей, жінок. І саме такий крій першим вриходить в уяву, коли говорять "вишиванка".  Цей крій твориться п'ятьма прямокутниками: один великий, який складається навпіл і утворєю перед та спинку сорочки, в ньому на лінії згину вирізається отвір для голови. Та двох  меньших - рукави і ще два  зовсім малих - ластовиці або бочки. 

 

В детальному майстер-класі Як пошити вишиванку Анна Рогатинська, відома майстриня зі Львова, розповідає як побудувати викройку і покроково показує як зшити  сорочку такого типу крою. Ви дізнаєтесь як зняти мірки, як покроїти сорочку для дітей чи дорослих, як врахувати і скоригувати особливості фігури, скільки купувати сучасної тканини, що таке ластка, бочки та розмах крил :) За цим майстер-класом ви навчитесь кроїти і шити сорочку для всієї родини та на  будь-яку  фігуру. Крій універсальний а майстер-клас надзвичайно інформативний. Ми пишаємось ним.

 


4. Як ви вже помітили, крій  всіх цих сорочок один а оздоблення пазушного розрізу і горловини може бути різним. Можна оформити пазушний розріз Ретязем, так само ним можна оздобити і згин манжету та коміру. Як це зробити - в короткий майстер-класі  Анни Рогатинської  Оздоблення швом ретязь пазушного розрізу, комірців та манжетів

 

Сорочка хлоп'янка, тунікоподібний крій, вишиванка. Ретязь. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

 

 

Або оформити пазушний  розріз простою мережкою  прутик та  виріз горловини  вишивкою. Детально, як це зробити в майстер-класі Ірини Сліпецької Оформлення горловини і пазушного розрізу  В ньому весь процес покроково і секрети майстрині що робити коли в самому видному місті починає сипатись полотно. 

 

Сорочка хлоп'янка, тунікоподібний крій, вишиванка. Мальована сорочка. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

  Мальована сорочка Ірини Сліпецької

 

Також, ви могли бачити манишку як на чооловічих так і на жіночих в певних регіонах нашої країни. 

 

Сорочка хлоп'янка, тунікоподібний крій, вишиванка. Як покроїти манишку. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

   Чоловіча сорочка з Полтавщини,  початок ХХст.  Фонди муз.Івана Гончара м.Київ

 

5. Як зшивати сорочку. Можна найпростішим швом, як показує Анна Рогатинська в короткому майстер-класі Яким швом зшивати сорочку  або змережити. Найпростіші і найбільш поширені техніки: полтавськи, подільський, черкський черв'ячок, всі три є в одному майстер-класі від Ольги Нарбут Змережування деталей крою або в повному курсі Змережування.

 

Сорочка хлоп'янка, тунікоподібний крій, вишиванка. Борщівська сорочка. Як пошити сорочку. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

 Репліка Борщівської сорочки, тунікоподібний крій. Робота учениці Анни Рогатинської.

 

В цьому дописі я оминула тему підбору візерунку. Тут, на мою думку, рекомендації прості - ви створюєте його самостійно або берете за основу старовинні візерунки і техніки вишивки. Схеми автентичних візерунів є на сайті розділі Схеми вишивки.  До речі, поділіться, як ви підбираєте візерунок який будете вишивати? Надаєте перевагу старовинним чи творите щось самі?