Килимова вишивка в Україні ХХст.
Черв. 16, 2020
Килимова вишивка  в Україні ХХст.-57-image

Про правдиву історію виникнення цієї вишивки, напевно, сучасники вже не дізнаються. Хтось каже про Персію до н.е. хтось про Алтай, хтось про середньовіччя. Хочу поділитись з вами своїм невеличким дослідженням, яке розпочалося із допису на сторінці Prekrasa Studio facebook. Від моменту опублікування поста в фейсбук я перечитала біля 200 коментарів, повертаюсь до них знову і знову. У них скільки тепла і отого, рідного. Дякую кожному, хто поділився інформацією, виношу частину коментарів сюди.

 

Отже, в минулому столітті ця техніка вишивки була досить поширена в США, Великобританії, Німеччині і в Радянському Союзі. Те, що вона була широко відома і на наших теренах, ще раз підкреслює, що українська вишивка навіть при закритому тоталітарному режимі розвивалася в загальній системі світової і займає в ній гідне місце.

 

Фото з фейсбук сторінки Олександра Герасимова. Килим с. Войниха, Лубенський район, Полтавська область вишитий   у 1970-80 х роках

 

Чому ця техніка вишивки стала такою популярною саме в минулому столітті? Я не зустріла досліджень. Можливо, тому, що з'явились голки, можливо тому, що був страшенний дифіцит на товари широкого вжитку... але дифіцит був у нас, а вишивали і в благополучних країнах. Можливо, коли гостарбайтери, полонені і жінки-військові повертались додому після другої світової війни, привозили її з собою з Німеччини. Бо моя бабуся Нагернюк Антоніна Степанівка повернулась звідти, з м.Крефельда з кольоровими пучками муліне. Можливо, тому, що це було щось нове, доступне, просте у виконанні та красиве, і кожний міг проявити свій творчий потенціал. Можливо, ви знаєте відповідь?

 

Відкриттям для мене стало, що з назвами технік вишивки у світі, як і в нас - варіативність. Англійською її називають: punch needle embroidery, needle punching, needle punch work, punch needle work, punch work.

 

Українською зустріла такі назви: вибійка, вибивати, вибивання, штопати, штрикати, килимова вишивки, килимова гладь, набивна гладь.

 

Вона була поширена по всій Україні. Для мене це теж стало відкриттям! Нижче в коментарях ви познайомитесь з вишиваною географією. Не забута ця техніка і сьогодні. Вишивають її як у нас, так і по світу.

 

Про килимову вишивку в ХХст. в Україні я почну розповідати з вишивки моєї мами, Петренко Валентини Герасимівни, яка познайомилась з нею в 1976 -78рр. смт.Катеринопіль на Черкащині. Саме тоді побачила, як хтось вишивав, і вона зацікавилася та перейняла.  На фото ви бачите дивом вцілілий шматок маминого вишиття.

 

Килимова вишивка. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

  фото Ольга Нарбут

 

Мама розповідає: вишивали голкою яку робили з голки від крапельниці а краще з ветиринарної, їх тоді  2-3 види було. Потрібно брати таку товстеньку, щоб в середину можна заправити нитку. У голці просверлювали додаткову дирочку, а щоб голку зручніше тримати в руках, намотували зверху на пластик ізолєнту або прилаштовували в коркову пробку чи шкільну гумку (витирачки) або замість стержня кулькової ручки.

 

Olga Ludewig:  "Базарний несмак!" (До сортименту ще слід би додати гіпсового "котика-копілку"). Так казала моя мама. ...І у вишивці теж є своя " шароварщина" - цигани продавали на базарі дешеві малюнки на дешевій бязі та оті голки, а невибагливі люди купували той кітч і прикрашали своє житло... а ще продавалось на базарах"килими" - на байковій найдешевшій ковдрі по трафарету цигани малювали олійною смердючою фарбою "ружі та оленів"- і люди у повоєнні роки то купували і вішали на стіни замість полтавських чи глинянських килимів.... 

 

Марія Панасюк:  Тернопілля, Козівський район. У нас так і говорили, що вишивають циганською голкою.

 

Лидия Паламаренко Паламаренко: Ця техніка називається "набивна гладь" Голка спеціальна з петлею, щоб нитку з виворітноі сторони витягати. А зістригати петлі,то вже на розсуд вишивальниці, петлями теж красиво. Брусилів, Житомирська обл... Моя мама знала цю техніку у післявоєнні роки, п'ятидесяті. А  я вишиваю з п'яти років і добре пам'ятаю великі букети бузку "набивною гладдю",  традиційна українська вишивка.

 

Ольга Миронюк:  Було голок багато, але знайшла одну. Їх обмотували тканиною, щоб зручніше було тримати і резинка не ковзала. А дірочку у ветеринарній голці пробивав годинниковий майстер - у нього був необхідний інструмент. Шили тороченими нитками( дитячий одяг, колготки, старі кофти), муліне, ірис - що могли дістати... А ще такою технікою вишивали штори, скатерки, рушники, наволочки - хто що хотів.

 

Килимова вишивка. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

  фото Ольга Миронюк

 

Як правило, вишивали інтер'єрні речі: килими, штори, наволочки, підзорники, картини, серветки. Збереглись рушники і весільні хусточки, нафрамниці.  Пізніше, кінець минулого століття і наш час  - почали оздоблювати одяг.  Візерунки малювали самі чи змальовували в когось, переводили через копірку. Або ж купували  жакардові покривали і вишивали по готовому візерунку, самостійно підбираючи кольори.  Для вишивки полотно добре натягували на п'яльцях, рідко  вишивали на коліні, для великих робіт робили спеціальні рами. 

 

anna_baku: В нашій п'ятиповерхівці жила одинока старенька жінка, удова, ветеран війни, звали ми її баба Маня. Вона в такій техніці робила килими -- на чорному, або темно-синьому, тлі великі й яскраві рожеві та червоні ружі, із зеленим пишним листям. Дуже виразні та контрастні. Але я була малою дитиною й не розуміла, якою вправною майстринею була та баба Маня. Вона мене запрошувала --- приходь, я й тебе навчу, але я не пішла, і тепер тільки у спогадах ті чудові килими. Бо старенька не мала дітей, ні іншої рідні, бо в війну всіх повбивало. І куди поділися всі ті роботи після її смерті навіть не уявляю. Запорізька область, місто Токмак

 

Lesia Shevchenko:  Я такі вишивала у Сімферополі у 1987 р. . Продавалася голка з пяльцями на базарі з інструкцією, то було виробництво якогось кооперативу. Я спробувала і мені сподобалось, це легко.

 

Килимова вишивка. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

   фото Ольга Стрельцова

 

Елена Вакарь:  Мои мама, папа и бабушка приехали с Дальнего Востока в Донецк году в 1965. Все свое детство помню, как бабушка вязала коврики. А вот такие пушистые ковры начала делать, начиная с 1974 года плюс- минус. Сделала себе иглу, вырезала лекала узоров, насобирала клубки ниток, перевела на покрывало ручкой узоры и начала выбивать. Я помню эти часы, дни, когда бабушка сидела на маленькой скамеечке, а под ее руками расцветали пушистые узоры))) Первый ковер был невыразимо прекрасен, хоть и не четко прорисован. Цветы на нем были разбросаны по синему-синему полю. Пушистые петельки -это красота красотущая))) Второй ковер она делала тоже на синем фоне, но более разбавленном голубым. И ковер был аккуратным, и розовые розы на нем были с четкими краями, но первый ковер, пестрый, как настоящая поляна, моя любовь навеки) Изнанку бабушка промазала клеем и приклеила марлю, чтобы петельки не распускались. Эти ковры висели на стенах ее домика и служили долгие годы ей, а после ее смерти моим родителям, а потом мне. В последние годы перед 2014 ковры постелили на пол в домике, и это было так здорово. Лежать на них) Никогда не забуду... Я тоже делала маленькие коврики, накидки на стулья, картины, но делала это давным давно. Мечтаю снова взять иглу в руки)

 

Люда Коваленко:  Вишивали картини і коври на стіни і на підлогу . Дуже майстерно ! Бондаренко Іван Карпович і Ганна Андріївна . Місто Канів .Бачила на власні очі. 1990 -1996 роки .

 

Килимова вишивка. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

   фото Ольга Стрельцова

 

Наталья Бородина:  Моя мама теж "вибивала" килимок. Ще й мені показувала, як це робити. Донецька обл. 80-ті роки.

 

Надія Новак:  Мама вишивала і я пробувала , десь в 70-ті роки. Сіверщина, як називали не пам'ятаю. Але вишивки такої в селі було багато.

try_kozy:  моє дитинство пройшло в селі Пасічна Старосинявського району, Хмельницькоі області. На початку 80-х в нашому селі вибивали такою саморобною голкою всі, навіть чоловіки! 

 

a_anatoliivna: Моя бабуся робила такі килими. Сама пам‘ятаю цей процес бо і мені показувала. То справді щось неймовірне. Я лише не знала назву техніки. Черкаська область, Золотоніський район, село Кропивна.

 

iuliia_baranko: Років 30 тому бачила у селі на Київщині (Переяслав-Хмельницький район, село Горбані). Подружка моєї покійної бабусі вишивала таким методом килими. Як зараз пам'ятаю, що вона використовувала голку для ін'єкцій ВРХ і шерстяні нитки. Мене тоді здивувало, як швидко у неї рухались руки залишаючи за собою яскравий слід. Шкода, що була надто маленькою, щоб перейняти її техніку.

 

olyanatka: Моя бабуся, вийшовши на пенсію вишивала маленькі килимки на мішковині. Голки в неї були повністю металеві, дід десь їй купував. Локація-Черкаська обл. Чорнобаївщина, на межі з Полтавщиною. Власне, до 1953 року район і був Полтавщиною)

 

Наталья Шик:  Моя сусідка вибила цілий такий килим, великий... Якось я його побачила, коли вона його надвір винесла, провітрити. Але мені не сподобався, бо був заяскравий і наляпистий. (90-і роки, Вінниччина)

 

Рушники з музею «Старе село» - перший сільський музей архітектури та побуту в Закарпатській області. На його території відтворено село стародавньої Верховини.

 

Килимова вишивка. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

   фото Ольга Стрельцова

 

Килимова вишивка. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

фото Ольга Стрельцова

 

Оксана Яцюк:  З дитинства пам"ятаю, рік десь 1974 - вже не вишивали так в нашій хаті, але картини були вишиті і голка валялась в шуфляді Мабуть, в 60-ті вже то було поширене. Вінницька область.

 

Оля Копит: В нас є ще вдома десь такі картини, здається одна з бузком, а інша з якимись квітами. Обидві на чорному фоні вишиті. Як називається не знаю, вишиті десь приблизно в 1965-1975 роках.Тернопільська обл. Теребовлянський район.

 

Натали Токаренко:  Київ, Деміївка. Моя бабуся наволочки вишивала. Петельки не залишала, зрізала. Декілька наволочок збереглися досі. 

 

Марія Кіщак:  Львівщина,а в нас є картини десь сімдесятих років. Робила мама. Техніка таж та називали- штопати. І по сьогоднішній день висять на стіні.

 

Тетяна Сурган:  Бабуся так вишивала. Сама з Миропілля (Сумська область, недалечко від кордону). Не пам'ятаю як називала, здається вибійка. Навіть її голки десь залишилися, як цікавить, можу пошукати і зробити фото. Цілі килими такі робила.

 

Любов Несторович:  В нас,  с.Козівка Козівського рн, Тернопільської області. В Монастириському районі с.Дубенки, Велеснів... Повсюдно на наших теренах так шили.
Свекруха була 1947 р.н. Вишивала в молодості. Марія Хомінець...  Моя сусідка родом з Теребовлянського рн, вислана, вийшла заміж за сусіда теж засланого, в сибірах і повернулася в Україну, теж вишивала так там. Вона тридцятих років народження. Вже , на жаль, померла.

 

Килимова вишивка. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

  фото з  фейсбук сторінки  Елена Ароматныетравы Мешкова

 

Oksana Zavadenko:  Я з дитинства пам'ятаю в нас вдома. Тернопіль. Хоча бабцину родину переселили в 1947 році з-під польського кордону в с.Денисів Козівського р-ну. Хоча не пам'ятаю, щоб я бачила, як це вишивали.

 

Halyna Lukianets:  Є в нас у Харківськіій області відома травниця, дослідниця Елена Ароматныетравы Мешкова, яка живе у с.Токарівка Дворічанського району. Так вона провела там ціле дослідження про ці килимки і відфотографувала чимало екземплярів. 

 

Мария Головатая:  В нас на Тернопільщині с.Глинна Козівського району теж так вишивали,переважно картинки: котики, квіти, 70 роки минулого ст.

 

Килимова вишивка. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

  фото з  фейсбук сторінки  Елена Ароматныетравы Мешкова 

 

Наталія Чайка:  Вибиті коври були дуже модні на початку вісімдесятих на Полтавщині( Лохвицький, Чорнухинський район). В залі їх не вішали, але для столової килими з трояндами були самий раз. Я малою спостерігала, як це господині робили. Клопітка праця при дифіциті ниток. Одяг з якого виросли діти, розпускався і ним вибивали. Йшло все в килим. Дуже гарний був у Ляшко Галини Вікторівни з селеща Чорнухи.

 

Зоряна Куліш:  В мені дідо вишивав 60- роках Львівська область Радехівський р-н с.Опліцько. Шкода що я його не тачила,щоб він передав мені свій талант.

 

Irina Skarban:  Мені бабуся подарувала два килимка в цій техніці, називали її коврова вишивка. Користуюся ними й досі.  Дніпропетровська область. 

 

 

  фото з  фейсбук сторінки  Елена Ароматныетравы Мешкова 

  фото з  фейсбук сторінки  Елена Ароматныетравы Мешкова 

 

Ірина Микитеєк : В дитинстві бачила на Буковині, бабка вишивала шторки на вікна, гарні грона винограду. Чернівецька обл. Кіцманський р-н. С. Шишківці.

 

Вікторія Тишнюк:  Тітка вибивала килим,десь у 80-х роках.Київщина, Миронівський район. Дуже добре пам'ятаю великі ,яскраві троянди

 

Галя Мельник:  Я в 90-х теж любила, цим бавитись. Мала спеціальні три голочки різного розміру для різних ниток. Івано-Франківська обл., Коломийський р-н.

 

Елена Колодич:  Тітка мого чоловіка прикрасила стіни килимами 1,5*2м в чотирьох кімнатах. Пейзажні сюжети з оленями, або рибалки. Херсон. 1990.

 

Татьяна Бондаренко: У мене є такий килим. Сама вибивала. І голку робили самі.А нитки " Дарничанка". Дуже гарні килими .Ось такий у мами на стіні висить. Сестра вибивала. 

 

Килимова вишивка. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

  фото Татьяна Бондаренко

 

Оля Сова:  У мене лежить старенька головка від баба. Як була мала вишивала і получалось дуже гарно. А от хотіла недавно спробувати вишивати і не виходить, нитка втікає назад. В чому причина? Підкажіть, будь ласка.

 

Галя Мельник:  Оля Сова,  Мабуть нитка по товщині не підходить до тканини або голка затонка, або загруба. Я на скільки пам’ятаю то дуже важливо підібрати по товщині все. Спробуйте на різних тканинах!

 

Elena Liubicheva:  Когда то моя мама привозила с западной Украины огромные выбитые ковры. Она покупала их в каком то селе. Они были необычайно красивые. А позже в Волновахском районе, Донецкой области,в селе Калинино такие выбитые ковры и картины видела у Савченко Любови Ивановны. Она сама их вышивала. К сожалению ее уже нет, но ее дочка, я думаю все сохранила... Мама привозила в 1984-1985, а в селе Калинино я жила и видела в 1988 году и эта женщина вышивала, где то до 2009 года

 

Світлана Мидинська:  Я ще і зараз вишиваю. Мама вишивала. Бабуся навіть килими вишивала. А вишивка така прийшла к наш дім у вісьмидесятих із Катеринопільського р-н, Черкаської обл.

 

Анічка Фартушинська:  Інтерпретація Борщівської сорочки. Автор ідеї і виконавець вишивки Щербань Галина і Ярослава. Художник Фартушинський Петро.( Село Ошихліби, Кіцманського району, Чернівецької області). На буковині також цю техніку ("французький вузол") називають "вибивка". Нею вишивали сорочки, але кольорові. Мені шкода, що немаю фотографій. В своєму селі це відродили Щербані.

 

Килимова вишивка. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

  фото Анічка Фартушинська

 

Ольга Миронюк:  Черкащина, Маньківський р-н, Буки...80-і роки. Мама килим вибивала. Тато спеціального столика-п'яльця зробив. Вибивали всією сім'єю) До чорної шерстяної тканини підшивали простирадло, на яке наносили малюнок. Це був виворіт, по ньому і вибивали. На лиці були петельки. Дехто стриг, щоб однакової довжини нитки були. А ми на голку надягали шматочок звичайної шкільної гумки(стирачки), щоб відрегулювати довжину. А ще мама вишила була жилетку у цій же техніці.

 

Килимова вишивка. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

   фото Ольга Миронюк

 

Техніка вишивки досить проста, зараз   навіть є спеціальні  набори для дитячої вишивки. Голкою вишивають з вивороту, ніби роблячи строчку,  як швейною машинкою, повторюючи контури візерунку та заповнюючи його. З лиця утворюються петельки. Часто петлі залишають  як є, інколи їх підстригають  і тоді вишивка набуває  ще більшої схожості з килимом. Щоб петельки не висипались виворіт килима змащували клеєм ПВА, зараз є спеціальні текстильні.

 

Сьогодні майстрині сміливо експерементують з  висотою  петель, кольорами, візерунками. Вишивають з лиця і з вивороту, поєднують з  іншими техніками  вишивки. Сучасна  різноманітність матеріалів, вражаючий асортимент  -  дає широке поле для творчості. 

 

Ми написали  спільну  історію  килимової вишивки України минулого століття. Дякую всім хто долучився до її творення, хто поділився  спогадами і фото. В коментарях добавляйте свої. Це частина нашої рукотворної спадщини яку ми ще в змозі зберегти, хоча б в пам'яті.

 

При поширенні  допису  активний лінк на https://www.prekrasastudio.com  є обов'язковим.

Коментарі
avatar
Спасибі Вам, пані Олю, за Вашу працю. Це теж наша історія. Я віднайшла наш килим( він виявився великим - а я вже й забула). Для мене це пам'ять про батьків, про те, що творилося всією сім'єю.
Прикріплені фото
309-0-image
avatar
Дякую що поділились і фото і своєю історією.