Історія рушника в понад 100 років. Східне Поділля
Бер. 27, 2020
Історія рушника в понад 100 років.  Східне  Поділля-39-image

Працювати з  музеями  для мене завжди справжнє таїнство, відкриття і неймовірні знахідки. Щаслива і вдячна безмежно що маю таку можливість.

Я вірю в те, що необхідна інформація  приходить вчасно і коли ми готові. Побачивши  в фондах Національного музею історії України м.Київ.  шматок рушника  Східного Поділля я зрозуміла що  маю  його відшити, дати йому волю, повернути до життя.  Хто вишиває автентичні візерунки знає це відчуття,  коли візерунок тебе не відпускає. 

 

     Рушник з фондовго зібрання Національного музею історії України м.Київ

 

Йомовірно він з колекції яка збиралась з 1904 до першої  виставки.

 

"19 лютого 1906 року у Київському художньо-промисловому й науковому музеї імені імператора Миколи Олександровича відбулося відкриття «Выставки прикладного исскуства и кустарных изделий» (або «Першої південноросійської кустарної виставки» — так вона називається в окремих офіційних документах), яка тривала до 1 травня 1906 року. Головним її завданням було зібрання колекції творів українських народних майстрів (дереворізьблення, ткацтва, вишивки, гончарства та ін.) із метою їх подальшого збереження, вивчення особливостей «українського народного стилю», специфіки художніх промислів народних умільців кінця ХІХ — початку ХХ століття, використання традицій народного мистецтва у сучасному художньому процесі.

Особливість виставки полягала в тому, що на ній уперше експонувалися вироби народного мистецтва майже всієї етнографічної території України. Виставка складалася з двох чітко розділених частин: перша — кустарна, друга — етнографічна, тобто представляла твори народних майстрів-художників. Під час виставки народні майстри давали своєрідні майстер-класи, що засвідчує В. Щербаківський. Загалом експозиція була побудована за регіональним принципом, тобто представляла художні промисли кожної губернії. Вдале розміщення експозиції надало можливість відвідувачам не лише оглянути твори різних регіонів України, а й побачити суттєві відмінності у народних традиціях кожного з них. Про сутність виставки доречно висловився М. Павловський, підкресливши, що «багато речей високої художницької вартості розкидано в руках приватних властителів… коли ж зібрати їх (вироби) докупи, в цілу колекцію, то найзвичайніші речі вражають нас різноманітністю своїх форм, багатством народної фантазії і делікатністю смаку». За час функціонування виставки її відвідало близько 20 тисяч осіб. Вона мала ярмарковий характер, багато виставлених речей було продано. Крім того, народні майстри отримали нові замовлення. Виставка не лише окупила себе, а й забезпечила організаторів коштами для закупівлі нових зразків народного мистецтва". 

Василь ШЕВЧУК, викладач Київського інституту декоративно-прикладного мистецтваі дизайну імені Михайла Бойчука. КИЇВСЬКЕ КУСТАРНЕ ТОВАРИСТВОІ НАРОДНІ ХУДОЖНІ ПРОМИСЛИ УКРАЇНИПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ

 

 

Повернемось до рушника. Певна,  візерунку  понад 100 років і більше. Наскільки мені відомо, він в цьому столітті раніше ніде не публікувався і не експонувався. Зараз прийшов час. Вишивалось в гарному настрої, з світлими думками та душевним спокоєм.

 

 


Репліку рушника створила на старовинному лляному домотканному полотні першої половини минулого століття. Вишивала вовною, в ній особливе тепло. Полотно досить грубе, кожна ниточка прядена руками і не ідеальне... та воно просто неймовірне!  Зберегло запах глиняної хати.

 



 

Техніка вишивки називається штапівка, в деяких регіонах - стебнівка. А там де впереміжку косі і прямі стібки - перемітковий шов. В рушнику вишивка двостороння. Тобто, з обох сторін рушник виглядає однаково гарно, чи як казали - чисто. Одна сторона для бога одна для людей. Навчитись  вишивати і створити такий рушник власноруч можна завдяки майстер-класу Стебнівка, штапівка  який містить покрокові відео процесу вишивання і автентичні схеми вишивки, в тому числі і цього візерунку. Або придбати схему вишивки окремо.

 

 

Якщо ж ви хочете навчитись вишивати рушники різних регіонів і скористатись найкращою пропозицією по ціні - ми  підготували повний курс Як вишити рушник  який включає в себе модулі:

  • Техніка вишивки штапівка, стебнівка
  • Техніки вишивки занизування, заволікання
  • Пряма лічильна гладь
  • Качалочки
  • Рушникові шви та виповнення
  • Як підібрати матеріали для вишивки
  • Як закріпити нитку на початку вишивки
  • Онлайн трансляції,  під час  яких ви зможете  отримати відповіді майстринь на свої запитання 
  • Кілька десятків схем автентичних візерунків різних регіонів України. 

 

Матеріалів курсу  вистачить не на один виріб а доступ до них у вас залишиться назавжди. Всього 10 модулів по ціні двох майстер-класів та можливість отримати електроннний Сертифікат по завершенню. Цей курс ми точно повторювати більше не будемо.  Запрошую! Детальна інформація і регістрація ТУТ

Коментарі
avatar
❤️