Рушникові шви та виповнення
Бер. 24, 2020
Рушникові шви та виповнення-38-image

 

Коли говорять про український рушник уява найперше малює кількаметровий рушник  густо шитий червоним кольором на якому центральне місце займає дерево життя,  невпізнавані  квіти та птахи. Наспрвді, такі рушники були поширені на Полтавщині, Сумщині, Харківщині, Київщині, Чернігівщині, Черкажині, Житомирщині, Дніпровщині - Наддніпрянська  Україна.  

 

Фото рушника з фондів Національного  музею Тараса Шевченка, м.Київ

 

Коли ж майстрині говорять про рушникові шви і виповнення, заповнення за контуром вільного рисунка то тей хто не вишиває,  слухає ці слова без жодного уявлення як вони виглядають і про що взагалі мова.  Спробую пояснити простою мовою те що ви бачите на фото. В традиційній вишивці  часто  буває що набагато легше показати  ніж розказати. Тому в майстер-класах нашої онлайн школи так багато покрокових відео, щоб ви могли перйняти майстерність з рук в руки. Повертатись до відео стільки вам необхідно,  радитись з майстрами  і радіти з спільнотою вишивальниць своїм успіхам. 

 

 

Рушниковими швами називать шви,  які використовують в вишивці рушників. Основна їх характеристика - вони охайно, як казали раніше - чисто виглядають з обох боків, з лиця і з вивороту. Контуром для виразності обводять елементи візерунку, начастіше для цього використовують техніку вишивки Штапівка (стебнівка)  

Рушникові виповнення - це різноманітні шви якими заповнюють (виповнюють) деталі обведені контуром. Основна маса рушникових швів та заповнень виконують на основі шва Занизування. Вони мали локальні назви, серед яких найпопулярнішими та найдавнішими є є "просо", "гречка" та ін. Часто ці шви поєдують з кривульками, двобічними хрестиками, гладдю. Детально як вишивати такі рушники в запису вебінару Рушникові шви. Як вишивати рушник. 

 

 

Якщо ж ви хочете навчитись вишивати рушники різних регіонів і скористатись найкращою пропозицією по ціні - ми  підготували повний курс Як вишити рушник  який включає в себе позначені вище майстер-класи та додатково до них: 

  • Техніка вишивки штапівка, стебнівка
  • Техніки вишивки занизування, заволікання
  • Пряма лічильна гладь
  • Качалочки
  • Рушникові шви та виповнення
  • Як підібрати матеріали для вишивки
  • Як закріпити нитку на початку вишивки
  • Онлайн трансляції,  під час  яких ви зможете  отримати відповіді майстринь на свої запитання 
  • Кілька десятків схем автентичних візерунків різних регіонів України. 

 

Матеріалів курсу  вистачить не на один виріб а доступ до них у вас залишиться назавжди. Всього 11 модулів по ціні двох майстер-класів і цей курс ми точно повторювати більше не будемо. Запрошую! Детальна інформація і регістрація ТУТ