Лекція про вишивку Східного Поділля, муз.І.Гончара
Бер. 06, 2020
Лекція про вишивку Східного Поділля, муз.І.Гончара-35-image

Рідко випадає нагода відвідати музей, виставку, на відстані витягнутої руки подивитись на старовину вишивку, послухати фахівця. До вашої уваги відео  запис лекції старшої наукової  співробітниці музею Івана Гончара Олександри Сторчай. 
«Вишивка Східного Поділля» — це вишита розповідь про серце Східного Поділля: Томашпільський, Піщанський і Крижопільський райони Вінницької області на основі еолекції  Тетяни та Євгена Причепіїв.
 

 

В лекції цікаво про рушники,  чоловічі і жіночі сорочки, про особливості крою, про візерунки,  кольори. Знайдіть час, послухайте. Ви багато нового дізнаєтесь про нашу вишивальну історію. 

Частина 1 https://youtu.be/f1oRXM0QAPk

Частина 2 https://youtu.be/kd5n9TqhS_c

 

Навчитись вишивати Рушники Східного Поділля можна за  майстер-класом Анни Рогатинської, він наскільки детальний і зрозумілий що навіть якщо ви початківець - у вас точно все получиться!  Майстер-клас на вас чекає ТУТ

В розділі Схеми вишивки на вас чекають схеми вишивок чоловічих і жіночих сорочок  від Оксани Шуляр та Уляни Опанович та схеми  рушників Східного Поділля від Ірини Овчиннікової.

 

Майстер-класи по крою від Анни Рогатинської, Ірини Сліпецької та Ірини Червінської допоможуть вам власними руками пошити таку сорочку, створити репліку, зробити реконструкцію або ж почерпнути для себе ідеї та перйняти секрети справжнього майстра. Так склалось, що в кожному майстер-класі я брала участь і кожний рекомендую від щирого серця:
 

1. Як пошити вишиванку (тунікоподібний крій)
2. Виготовлення манішки
3. Крій жіночої сорочки з рукавами пришитими по основі
4. Брижі. Як їх зібрати та вишивка по брижах

 

Також рекомендую майстер-класи які вам допоможуть при зшиванні деталей крою та оздоблення:

1. Яким швом зшивати сорочку 

2. Змережування деталей крою черв'ячком 
3. Оздоблення швом ретязь пазушного розрізу, комірців та манжетів 


Всі майстер-класи складаються з відео, додаткових матеріалів в форматі PDF та фото старовинного одягу з приватних та музейних колекцій. Майстрині щедро ділиться свої власним досвідом та завжди готові відповісти на запитання по темі майстер-класу. Творіть на радість!