Чому Prekrasa?
Жовт. 29, 2019
Чому Prekrasa?-3-image

Чому Prekrasa? За однією з легенд, саме так називали Княгиню Ольгу - Прекраса, скорочено від прекрасна, тобто дуже гарна. Більш значимої жіночої історичної постаті в 2009р.,  коли  шукала назву для  своєї мрії  по збереженню традиційної  української  вишивки  я  не знайшла :)  Зараз, можливо, назвала б по-іншому, а можливо, й ні....

Я не знаю чи вишивала Княгиня Ольга.  В літописах згадується Анна-Янка, сестра Володимира Мономаха  донька  великого князя Всеволода, яка  в одинадцтому столітті в  Андріївському монастирі в Києві, організувала майстерні,  де молоді дівчата вчилися вишивати золотом і сріблом. Широко відомі  майстерні золотого і срібного шитва Києво-Печерського Вознесенського дівочого монастиря, які були  в підпорядкуванні високоосвіченої і авторитетної Марії Магдалини (Мазепиної), матері гетьмана І.Мазепи. В Видубицькому монстирі збереглась вишита нею Плащаниця.

Письменниця і громадський діяч Леся Українка  почала вишивати в шестирічному віці, приділяла вишивці багато часу, навіть могла батькові вишити сорочку.  Геніальна актриса Марія  Заньковецька, яка підкорила своїм талантом весь світ вправно вишивала з малечку і до нині зберігається вишита нею чоловіча сорочка.  І це лише кілька прізвищ з сотень тисяч тих,  хто свого часу взяли в руки вишивальну голку і заправили в неї нитку, щоб творити вишивальну історію України.

В  давні часи майстерно вишивали  і чоловіки.  Збереглись описи виставки 1848р. в Ромнах, на якій особливо були відзначені рушники вишиті козаком Зіньківського повіту Титом  Лисогором. Хоча традиційно вишивка вважається більше жіночою справою.

За десять років мрія  стала зарееєстрованою ™Prekrasa і  новим сайтом,  який об'єднав в собі  он-лайн школу і блог. Одного дня, цей сайт  виросте до тієї величини як намріялось до його створення. Знову перші кроки до мрії  і я дякую кожному хто йде їх  разом зі мною.

 

Щиро, авторка проекту по збереженню традиційної української вишивки Prekrasa Studio,

Ольга Нарбут