Візерунки українські, португальські, перські
Черв. 21, 2023
Візерунки українські, португальські, перські-289-image

 

Завдяки  Cortex Frontal  Artist at Risk UNESCO та Centro Interpretativo do Tapete de Arraiolos маю змогу досліджувати традиційну килимову вишивку в Аррайолуш/Arraiolos, Португалія.  Хочу поділитись своїми відкриттями, вони є важливими для мене і можливо, для вас.

 

Техніка вишивки

 

Перше, це техніка вишивки якою вишивають тут килими з 17 століття. Вона відома в багатьох країнах під своїми назвами, в Аррайолуш  тоді в 17 ст. цю техніку вишивки називали слов’янський шов, слов'янська коса. Зараз в Португалії її називають вишивка Аррайолуш, за назвою села звідки вона походить. Найраніші свідчення про цю техніку  знайдені в Єгипті 10-12 століття. Музей Купера Хьюїта в Нью-Йорку має лляний фрагмент з шовковою вишивкою, яка містить цей шов.

 

Вишивка козацької старшини, ретязь, скатерка гетьманга Скоропадського. школа української вишивки Prekrasa Studio

Фото з книги видавництва Родовід "Вишивка козацької старшини. Техніки" автор Віра Зайченко

 

В нас це ретязь, яким колись теж вишивали візерунки. В Чернігівському історичному музей ім. В.В. Тарновського зберігається фрагмент скатерки гетьмана Івана  Скоропадського 1715-1722р.р. яка увійшла до книги видавництва Родовід "Вишивка козацької старшини. Техніки" автор Віра Зайченко. До речі, зараз готується перевидання книги Вишивка козацької старшини з доповненням.

 

Вишивка козацької старшини, ретязь, скатерка гетьманга Скоропадського. школа української вишивки Prekrasa Studio

Фото з книги видавництва Родовід "Вишивка козацької старшини. Техніки" автор Віра Зайченко

 

В нас час, ретязем в Україні в основному, доповнюють візерунки вишиті іншими техніками. Для прикладу, на фото нижче манжет чоловічої сорочки з фондів Ужгородського Скансенсу в якому ретязь доповнює основний візерунок низинкою та формує підгин. Як оздобити підгин таким чином детальніше в нашому майстер-класі від Анни Рогатинської Оздоблення манжетів,  коміру  та пазушного розрізу швом ретязь. 

 

Як оздобити комір, манжет в традиційному стилі. школа української вишивки Prekrasa Studio

Манжет чоловічої сорочки,  фонди  Закарпатський музей народної архітектури та побуту

 

Як  у нас, так і в Португалії,  цей шов вишивають на тканинах рівномірного (полотняного) переплетіння. Різниця в полотні - для килимів це грубий джут, мішковина. Для сорочок - тканина з льону, коноплі, бавовна або різні варіанти поєднання натуральних і штучних волокон. Та які нитки використовують для вишивки - шовк, вовну, бавовну, льон, поєднання різних волокон чи штучні.

 

Традиційна вишивка Португалії. Школа української вишивки Prekrasa Studio

Вишитий килим 17ст. Фонди Centro Interpretativo do Tapete de Arraiolos, National Museum Machado de Castro

 

Візерунки

Друге, це схожість візерунків, інколи вражаюча. Бордюри на Португальських та Перських килимах і подоли жіночих сорочок Київщини, Полтавщини. Коли я вперше побачила килим, не могла повірити, було враження ніби вони вишивались за однією схемою. Погляньте самі. Це килим ХVII ст. з діючої експозиції в музеї килимарста Museu Do Centro Interpretivo De Tapetes De Arraiolos, Portugal. Так, на фото оригінал і так, текстиль зберігається 300-400 років. Якщо його зберігати.

 

Килимова вишивка Португалії, як вишити килим. Школа української вишивки Prekrasa Studio

Вишитий килим 17ст. Фонди Centro Interpretativo do Tapete de Arraiolos, National Museum Machado de Castro

 

 

Килимова вишивка Португалії, як вишити килим. Школа української вишивки Prekrasa Studio

 

 

Кольори килима за століття вицвіли і нагадують рідні, що мене ще більше зближує з українською вишивкою.

 

Килимова вишивка Португалії, як вишити килим. Школа української вишивки Prekrasa Studio

Вишитий килим 17ст. Фонди Centro Interpretativo do Tapete de Arraiolos, National Museum Machado de Castro

 

А це схема вишивки килима з книги Fernando Baptista de Oliveira "O bordado de Arraiolos" ст.44. До сьогодні цей візерунок досить популярний в сучасних майстринь. Зазвичай, тут в Аррайолош,  вони повторюють старовинні візерунки і лише одиниці створюють щось нове.

 

Килимова вишивка Португалії, як вишити килим. Схема вишивки килима безкоштовно. Школа української вишивки Prekrasa Studio

 

А це набір схем відтворених Ольгою Капко з старовинних жіночих сорочок Полтавщини  до нашого курсу Мережки. Помічаєте схожість крайньої праворуч?

 

Двоколірна мережка, поділ жіночої сорочки. Схема вишивки безкоштовно. Як навчитись вишивати. Школа української вишивки Prekrasa Studio

 

 

Ми вишиваємо ці візерунками на одязі, на подолах  жіночих сорочок а в Португалії їх вишивають на килимах. Ми здебільшого використовуємо мережку а килими тут шиють виключно ретязем. А візерунок дуже схожий, часом один.

 

Двоколірна мережка, поділ жіночої сорочки. Як навчитись вишивати. Школа української вишивки Prekrasa Studio

 

Зняла відео, щоб поділитись своїми відкриттями про  вишивку Португалії і України

 

 

Чому схожі візерунки України, Португалії і Персії? Сподіваюсь з часом науковці зможуть знайти відпловідь чи це просто універсальні фігури і символи які легко створюються різними культурами та технологіями. Чи тому, що вони були передавані або запозичені між різними народами через торговельні або культурні контакти. Наприклад, Португалія і Персія мали торговельні зв'язки з 16 століття, коли португальці завоювали частину Перської затоки та почали імпортувати перські килими. Україна і Персія також мали контакти через Степовий шлях - маршрут транзитної торговлі між Європою і Азією пролягав через південь України і Крим та Кубань до Персії і далі до Індії. На фото старовинний Персидський килим і добре нами впізнавані візерунки.

 

Українські та перські  візерунки. Iкола української вишивки Prekrasa Studio

 

Ми надаємо традиційній вишивці глибокий символічний, а часом і магічний зміст. Вона несе в собі код національної ідентичності, духовності, патріотизму та любові до України та  родини. Цим дописом я хочу показати, що українська вишивка - це живий організм, який постійно розвивається, змінюється і має гідне місце в загальносвітовій культурній та мистецькій рукотворній спадщині. Нам є чим пишатись і що берегти.