Обрічні (обрядові) рушники.
Обрічні (обрядові) рушники.-269-image

 

З давніх часів, коли поселення зазнавало випробувань, як, наприклад, епідемія хвороби, чи війна, коли могло загинути багато людей, жінки вдавалися до ткання, або вишивання обрічних, чи "обиденних" рушників. Ці речі виготовлялися за один день, або за одну ніч, з високою концентрацією зусиль для потужного програмування полотна. Дуже часто обрічного рушника жінки вишивали вночі, оскільки тоді робота йде під енергіями Місяця, при цьому посилено працює канал інтуїції. Місяць уособлює жіночу іпостась і відповідає за апотропейні (оберегові) характеристики, напряму пов'язаний із нашим здоров'ям.

 

Як вишити обереговий, обрядовий рушник. Школа української вишивки Prekrasa Studio

 

Всі багато разів чули вислів, що жінка - хранителька домашнього вогнища, жриця у своїй родині. Коли збираються жінки разом, то це величезна сила, яка здатна чинити колосальний опір негативним проявам. Зібравшись у когось вдома, помолившись після заходу Сонця, вони активно приступають до шиття рушника. Кожна жінка, дівчина вкладає свою частку роботи, шиючи певний мотив, чи елемент узору. Однією із потужних композицій є варіант рушника з Поділля, на якому зображені хороводи жінок. Таких хороводів на кожному кінці рушника може бути два, або три. Жінки концентруються на роботі молитвами, думками, не відволікаючись на посторонні розмови. Кожна вишиває одну жіночу фігурку, ніби себе, і передає далі. Можна вишити і не одне зображення, а декілька, якщо в групі не так багато учасниць. В цей час в іншій хаті печеться хліб - кругла паляниця. І також паралельно в іншому місці хтось із майстровитих хлопців, чи чоловіків робить "фігуру" - дерев'яного хреста. Рушник, хліб і хрест мають бути виготовлені до схід Сонця. Далі ці речі приносять до храму, де проводять їх освячення і використовують в обряді, обходячи "за Сонцем" (тобто за годинниковою стрілкою) поселення - село, місто, чи групу сіл. Після обходу ці священні предмети-обереги заносять до храму і там вони перебувають.

 

Композиція подільського рушника 19 століття з фондів Національного музею історії України:

Як вишити обереговий, обрядовий рушник. Безкоштовно схема вишивки рушника. Школа української вишивки Prekrasa Studio

Схема вишивки рушника з фондів Національного музею історії України.

 

Найкраще вишити такого рушника на домотканому конопляному, чи лляному полотні, щоб не різати з сучасної широкої тканини. Адже полотно, а відтак рушник, символізує шлях, дорогу і важливо, щоб край не був обрізаний. Нитки для вишивання брати виключно натуральні - найкраще шовкові, або вовняні. Проте можуть бути і лляні і бавовняні. Давня гама, червоний і синій (індиґо). Є варіанти, коли вишивають тільки червоними нитками.

 

Як вишити обереговий, обрядовий рушник. Школа української вишивки Prekrasa Studio

 

 

Як вишити обереговий, обрядовий рушник. Схема вишивки оберега. Школа української вишивки Prekrasa Studio

 

Ви можете й самі вишити такого рушника, щоб не допустити нічого лихого до хати. Однак, одному складно впоратись за короткий час (день, чи ніч), щоб виготовити цілого рушника. Тоді варто, приступивши до шиття, не розтягувати процес роботи і закінчити його, максимально сконцентрувавшись.

 

Як вишити обереговий, обрядовий рушник. Школа української вишивки Prekrasa Studio

 

На фото: фрагмент шиття шовковими нитками на лляному полотні, деталь рушника, вишитого бавовняними нитками на домотканому конопляному полотні (копія обрічного рушника 1946 року з Одещини - власна робота), а також схема вишивання. Шви: двобічна стебнівка (або штапівка), її різновид - волоський шов (ряди зубчастих хвильок), двобічна лічильна гладь (качалочки). Край має закрутку, яка обшивається петельним швом.

 

Схему ще одного оберегового рушника Східного Поділля можна завантажити тут.

 

Хай Всевишній благословить вас на цю важливу працю! І я вам бажаю натхненної роботи!

Коментарі
avatar
💛💙💛