Обереги і узори для вишитих сорочок воїнів
Обереги і узори для вишитих сорочок воїнів-267-image

 

Хрещатий хрест (шиття лиштвою).

 Здавен одним із поширених оберегів є хрест. Хрести є різної конфігурації - прямі, косі, подвійні. Але найбільший захист дає хрещатий хрест. У грузинів, наприклад, традиційно вишивають на одязі воїнів хрещаті хрести в орнаментах і окремо додатково з лівого боку. Називається такий хрест - "хатисхати". Я гадаю, що в цій назві відображено давні санскритські корені. Серцева чакра людини називається Анахата. Хрести, які виходять із центрального хреста - "хати с хати". В українській традиції на чоловічих і жіночих сорочках, ритуальних хусточках, як оберіг людини, а також на рушниках, як оберіг для хати (особливо на Поділлі), шилися такі хрести. Хрещатий хрест дає захист на всі сторони світу, причому не тільки на площині - Північ, Південь, Захід і Схід, а також зверху і знизу - тобто в тривимірному просторі (6 сторін сакральної фігури куба).

 

Як вишити оберіг. Візерунок для чоловічої сорочки. Школа української вишивки Prekrasa Studio

 

Пропонуємо для сорочок воїнів захисників перші три орнаменти, які походять з Полтавщини та Сумщини. Виконуються вони прямою лічильною, чи рахунковою гладдю, яку на всьому Лівобережжі і на Київщині називають - лиштва. Шити варто лише натуральними нитками - шовковими, вовняними, лляними, конопляними, бавовняними. Синтетичні нитки абсолютно не підходять для цього і їх потрібно уникати. Кольори ниток можуть бути різними. Найпоширенішими є варіанти вишивки біллю, тобто вибіленими нитками. Також є поєднання білих ниток (біль) з небіленими, або сировими (сирівець). В народі вельми популярними у шитті сорочок є нитки, фарбовані у відварі дубової кори. Дуб дає міцність, силу, здоров'я, довголіття (дерево Бога Перуна). Давнім популярним кольором є також синій - індиґо. Завжди у святкових варіантах застосовується червоний колір, він стоїть на першому місці, як колір оберіг, колір, який дає силу і енергію людині. Можна вишити сорочку будь-яким кольором із перерахованих вище, але обробити червоною ниткою краї манжетів, коміра, пазухи, а також пришити ґудзички, кладучи стібки навхрест (зрозуміло, що у ґудзичках з 4-ма отворами).

 

Як вишити оберіг. Безкоштовно схема вишивки чоловічої сорочки. Школа української вишивки Prekrasa Studio

 

Так само важлива тканина для сорочок. Найкращим є лляне, чи конопляне полотно. Воно гігроскопічне, комфортне, має бактерицидну дію, завдяки природній смолі лігніну. Бактерії швидко не розмножуються і сорочку можна носити декілька днів підряд. Також у білизні із лляного чи конопляного полотна швидше загоюються рани. Звичайно найкращими є зразки домотканого лляного чи конопляного полотна, якщо хтось має такі запаси. Такі полотна ще більш потужніші в плані захисту людини. І з таких полотен добре шити і обереги - хусточки, чи хустинки квадратного розміру.

 

Більше  про символіку хрестів  у відео:

 

Хрещатий хрест (шиття хрестиком).

Багато хто вміє шити різними традиційними швами. Але для більшості жінок найвживанішим є простий, або косий хрестик. Для них ми підібрали ці візерунки. Сама технологія нанесення перехрещених стібків на полотно, тобто шиття хрестиком, це вже оберіг.

 

Як вишити оберіг. Безкоштовно схема вишивки чоловічої сорочки. Школа української вишивки Prekrasa Studio

 

Всі три узори на схемі взяті із старих зразків вишивок кінця 19 століття. Другий узор відшито і відзнято з лицевого боку і виворітнього.

 

Як вишити оберіг. Безкоштовно схема вишивки чоловічої сорочки. Школа української вишивки Prekrasa Studio

 

Як вишити оберіг. Безкоштовно схема вишивки чоловічої сорочки. Школа української вишивки Prekrasa Studio

 

Ми пропонуємо у цих узорах повернутися до давнього поєднання кольорів - червоного і синього. У другій половині 19 століття з появою анілінових барвників сталася підміна синього кольору індиґо на чорний у багатьох, якщо не всіх традиційних червоно-синіх узорах. Однак чорний і синій мають різне значення. У весільних рушниках не повинно бути чорного. Бажано і в дитячих вишивках його менше використовувати. На мою думку, також для воїнів краще замінити чорний колір на синій. Втім, вирішувати вам. Прислухайтеся до голосу своєї інтуїції.

 

 

Коментарі
avatar
Дуже цікава лекція