З чого почати вивчати традиційну вишивку
Січ. 15, 2022
З чого почати вивчати традиційну вишивку-266-image

 

Я знаю як воно, коли вперше дивишся на автентичні візерунки старовинної вишивки, різноманіття технік, а сам востаннє тримав голку більше 20 років тому, вишиваючи картинку хрестиком. Складається враження, що це рукотворне диво творили надлюди. Безперечно, наші бабці і прабабці були неабиякими майстринями. Говорю з впевненністю - спираючись на  спадщину, доповнивши її сучасними матеріалами та технологіями ми теж так можемо!

 

Отже, з чого почати навчатись вишивати, щоб не перегоріти  швидко а відпочити душею, відновитись, залишатись в ресурсі і отримаувати задоволення 

 

1. Підготуйте все необхідне для вишивки.

Перелік доступний і невеликий: голки, ножиці, пяльця та тканину і нитки які вам приємно буде брати в руки, та зручно вишивати. Для вишивки існують спеціальні голки, з великим вушком і заокругленим кінчиком. Такий кінчик не проколює ниток тканини а проходить між ними, завдяки чому  вишивка виглядає охайною а ваші пальці цілішими. Чим більший номер голки, тим вона тоньша і навпаки. Пропозицій на ринку безліч, від бюджетних і популярних DMC до розкішних японських Tulip. Так само і з вибором ножиць та пялець. 

Щодо тканини - для технік традиційної вишивки я раджу тканину  рівномірного переплетення, її ще називають полотняного. Тут правило просте - крім того, щоб вам приємно було тримати її в руках, вам має бути добре видно рахувати ниточки полотна. Переконаєтесь, наші прабабці добре вміли рахувати а просторове уявлення було таким, що можна позаздрити. Не вірете? Спробуйте вишити верхоплут :) 

 

З чого почати навчатись вишивати та як підібрати матеріали. Курси української вишивки від онлайн школи Prekrasa Studio.

 

Ниток для вишивання теж море - від добре знайомого муліне і перл, до ниток секційного фарбування, льону, шовку вовни, синтетики на будь який смак і гаманець. Загальне правило щодо вишивальної нитки: вона має бути товщою за нитку полотна по якому вишивають. А далі залежно від техніки вишивки і вподобань майстра.

 

З чого почати навчатись вишивати та як підібрати матеріали. Курси української вишивки від онлайн школи Prekrasa Studio.

 

Навчайтесь на тому, що вам зручно! До ювелірних виробів дійдете згодом та з задоволенням, засвоївши техніку вишивки і напрацювавшя особистий досвід з матеріалами. 

 

2. Швів в традиційній українській вишивці величезна кількість.

Якщо ви новачок, ніколи не вишивали або вишивали лише хрестиком в школі, краще розпочати  з простих технік: штапівка, стебнівка, занизування, заволікання, рахункова гладь і похідні від неї: качалочки, колодочки. Ці техніки є основою і, по секрету вам скажу, що получаються у всіх. Відмінно виглядають як самостійні, так і віртуозно поєднуються в більш складних візерунках. 

 

Освоївши навіть одну з перелічених технік, ви самотужки зможете прикрасити одяг чи будь яку річ, зробити її особливою. А придивившись уважно до інших, зрозумієте,  що немає нічго неможливого і незбагненного.

 

Андрій Єрмаков, в нашій школі є його авторський курс по техніці Низь, низинка  вдало жартує про вишивку: що там складного, вколов голку і виколов голку :) 

 

Курси вишивки. Як навчитись вишивати. Школа української вишивки Prekrasa Studio
 

 

В нашій школі ми подаємо інформацію як окремими майстер-класами по техніках так і  об'єднуючи їх по темі в курси. Якщо плануєте навчатись вишивати не однією технікою - курсом купувати вигідніше. Для новачків, рекомендую наш самий популярний і найбільший по наповненню курс Як вишити рушник або авторський курс Анни Рогатинської Рахункова гладь для початківців.  Пишаюсь що ми зібрали якісний матеріалом від майстрів з різних куточків України.

 

3. Де можна навчитись вишивати?

 

Зараз багато інформації онлайн, безкоштовної в вільному доступі і платної. Обирайте де вам цікаво, комфортоно і є чому навчитись. Це зручно і доступно. Дома в затишку і улюбленому кріслі переймаєш досвід майстра. Маючи вже понад 5 років досвіду онлайн освіти, визнаю, такий формат підходить не для всіх. Потрібно мати доступ до інтернету, вміти ним користуватись, розуміти специфіку онлайн навчання, самостійно його організувати і не втрачати мотивацію.

 

Також, для самостійного навчання рекомендую книги за якими навчалась сама: Українські Стіби Тані Дяків Оніл, виданої в США в 1984р. Мистецтво української вишивки Олени Кулич-Стахурської, видання і переведення Львів. Борщівська народна сорочка Людмила та Олексій Покусінські в виданні 2012р. та окремо Матеріали, крій, техніки шитва виданої в 2019р. Книги добре структоровані, багато ілюстрацій, якісна поліграфія і безцінний вміст. На мою думку, без цих книжок не було б зараз такого рівня відродження традиційної української вишивки. Моя шана та низький уклін авторам. 

 

Курси з вишивки. Як навчитись вишивати. Школа української вишивки Prekrasa Studio

 

Живі курси вишивки, майстер-класи, групові і індивідуальні. Шукайте в вашому місті або створюйте самі. Спілкуватись з однодумцями, навчатись разом і творити  - велика удача, а сьогодні навіть розкіш. Жоден онлайн формат, не замінить живого спілкування і передачі майстерності з рук в руки. Коли хтось поруч дась пораду, підтримає, надихне. 

 

По кожному пункту можна заглиблюватись в тему до безеінечності ... якщо маєте чим доповнити чи запитання - сміливо писшіть в коментарях. 

 

Хочу побажати: який  би з варіантів опанувати традицтйну вишивку ви для себе не обрали -  навчайтесь і творіть в радість!

Коментарі
avatar
Скажіть , будь ласка, де можна придбати таку книгу: Українські Стіби Тані Дяків Оніл, виданої в США в 1984р, щоб з неї вчитися самостійно?...
avatar
Вітаю! Я придбала на Амазоні, вірніше мені допомогли придбати бо доставки в Україну не було, то везли через Канаду)
avatar
still in love with your passion for teaching us so much about our embroidery heritage!