Волові вічка, очки. Назви візерунків в традиційній українській вишивці
Січ. 02, 2020
Волові вічка, очки. Назви візерунків  в традиційній українській вишивці-21-image

Народна вишивка зберегла в собі назви, з яких ми сьогодні дивуємось і посміхаємось, від тієї посмішки стає чомусь тепло на душі. І спробуй тепер дізнатись, чому цей червоно-чорний візерунок назвали Воловими вічками (варіант очками). Чи тому що він розходиться по полотні  ніби мелодійний спів (а часом інтенсивний тріскіт) малої пташки назва якої, мабуть, виникла теж через буро-каре забарвлення птаха розміром, не більшим від око вола. Чи тут, в вишивці,  мова йде про очі волів. Як думаєте? 

 

 фото і всі наступні з фейсбук сторінки Старовинний етнічний одяг Лівобережної України

 

 

Такий візерунок був поширений на  Чернгівщині, Полтавщині, Чекарщині і кажуть,  на Східному Поділлі. Ця сорочка з Полтавщини, давайте розглянемо її детальніше. Традиційно, найбільше вишивки на рукавах

 

Візерунок в верхній частині рукава більш щільніший, густіше зашитий 

 

Техніки вишивки: коса гладь, штапівка, хрестик. Покроковий майстер-клас від Анни Рогатинської Як вишивати косою гладдю допоможе вам вишити всі елементи цієї техніки в візерунку. А в  розділі сайту Схеми вишивки ви знайдете безкоштовну схему  іншого, схожого  візерунку від Ольги Капко, який так само має назву "волові вічка" і теж з Полтавщини. 

 

 

Низ рукава має іншу динаміку, окремі елементи ніби розсипались по полотні

 

 

 

Зовсім без вишивки комір сорочки. Воно й не диво, тут традиційно одягали щедро корали. 

 

Щоб  елегантно довершити композицію, вишивка прикрашає манжети і поділ сорочки. 

 

 

Які ви знаєте кумедні назви технік вишивки чи візерунків? В нас на сайті є майстер-клас як вишивати Курячий брід це вже про техніку вишивки. Так само як і колодочки, качалочки, солов'їні вічка.