Кептар, кіптар, кептарик
Груд. 28, 2019
Кептар, кіптар, кептарик-19-image

Старовинний верхній хутряний короткий (тільки до пояса) одяг без рукавів, оздоблений різнобарвними нитками. Безперечно, цей вид одягу є найбільш давнім і найбільш простим, а тому й зовсім однаковим як для жінок так і для чоловіків, - кажуть  поважні словники а ілюструє кептар з фондів Національного музею архітектури і побуту України

Кептарі носило усе українське населення Карпат- як на східному, ітак і на західному їхніх схилах, а також гірське населення Трансільванії, Румунії та Сербії. На Буковині кептар іноді буває вишитим квітковими мізерунками з яскравої кольорової шерсті або навіть шовку, іноді ж ці вишивки замінюють нашивками з різнокольоровога сап’яну, що утворюють дуже вигадливий і часто пишний візерунок, особливо в гуцулів. Таким самим багатством орнаментації вірізняються кептарі галицьких та угорських гуцулів, у бойків вони значно простіші, а в лемків трапляються дуже рідко.

«Студії з української етнографії та антропології»  Федір Вовк

Покроково як  вишивати таку зірку-квітку що прикрашає кишеньку в безкоштовному майстер-класі ТУТ

Майстер-клас складається з допису з покроковими фото процесу вишивання візерунку. Рекомендую його сміливо використовувати для оздоблення одягу, аксесуарів, предметів інтер'єру та, навіть, ялинкових іграшок. Візерунок простий і емоційно теплий, можна вишивати разом з дітьми.