Рясована сорочка, сорочка морщінка. Одна з версій рясування.
Груд. 20, 2019
Рясована сорочка, сорочка морщінка. Одна з версій рясування.-16-image

Рясування довгий час не давало мені спокою - досить цікава та незрозуміла для мене техніка. Дрібне "рясування", "рисовані сорочки", "сорочки морщінки" розповсюджені у:

- Городенківському р-ні Івано-Франківської обл.;

- Бучацькому р-ні Тернопільської обл.;

- Заліщицькому р-ні Тернопільської обл.

 

Мені пощастило детально роздивитися та сфотографувати сорочку з Заліщицького р-ну Тернопільської обл.


На сорочці вздовж складок були отвори, приблизно через 1 см (через 4-6 складок), навколо отворів залишки іржі.

Автентична сорочка. Заліщицький р-н Тернопільської обл.

Автентична сорочка. Заліщицький р-н Тернопільської обл.

Автентична сорочка. Заліщицький р-н Тернопільської обл.

На перший погляд це отвори від пробивання тканини голкою - тобто що ряси спочатку збирали на нитку, зволожували водою, а потім висушували та виймали нитку. Але якщо назбирати на нитку тканину з таким же кроком, то збори не тримаються, зовсім інша справа маленькі взуттєві цвяхи. Після висихання полотна складки досить еластичні і чудово тримають форму.

Ряси закладені на вологій тканині

З голкою вийшло швидше.

 

Про процес "набивання товкачкою" мені розповів власник сорочки але в його версії було набирування на нитку, цвяхи не згадувались.

Якщо прибити товкачкою, то збори стають більш рівномірним.

Результат - висушена тканина - лице

 

Результат - висушена тканина - зворотній бік

 

З часом після прання складки розрівнювалися і плисувати сорочку потрібно було знову, набивання складок могло зайняти до 2-х днів. Сорочки такого типу були суто святковими. Ще зустрічала інформацію про застосування дубової колоди як основи для формування складок, а також використання солоної води (ропи).

Серед зразків давніх морщених сорочок зустрічаються екземпляри в яких збережена нитка, що продіта скрізь отвори по краю складок. Гіпотетично, можна припустити, що нитки потрібні для формування довжини рукава та рівномірного розподілу складок. Ще однією версією створення рясування - може бути формування складок на круглій колоді, ретельно підібраного діаметру, без використання цвяхів. Ділянка для морщення рівномірно набирається на нитку з однаковим кроком по краю майбутніх складок та закріпляється мотузкою до колодки-форми зверху та знизу робочої ділянки. Процес морщення має проводитися на вологій тканині. Але ця версія, потребує практичної перевірки.

Фото та текст Lesya Tkachuk  з допису на фейсбук сторінці PoLe textiles. Natural dyeing & textiles