Свята Варвара золотом ризи вишивала. Старовинні жіночі сорочки Покуття.
Груд. 17, 2019
Свята Варвара золотом ризи вишивала. Старовинні жіночі сорочки Покуття.-15-image

Вітаю вас з Варварою - древнім жіночим святом, яке до нині святкують православні християни в усьому світі а в Україні ще вважають його  Днем вишивальниці. Щоб надати допису святковго настрою, поділюсь світлинами з колекції Ivan Bernatsky Artistic Director of Ukrainian Drama Theatre in New York які він любязно розмістив на своїй сторінці в фейсбук. Вважаю, що  слова пана Івана і шедеври з його колекції  є дуже символічними: У цих Покутських Шедеврах є вишукана елітарна краса, великий смак і неперевершений гонор І МУДРІСТЬ наших прабабусь, матерів, сестер!!!

Це і всі інші фото допису з фейсбук сторінки Ivan Bernatsky

 

За народними віруваннями  в цей день жінки не займалися домашніми справами, не прали, не прибирали а от вишивати дозволялось. Так і повелось що вишивка - то не робота а для душі. Хоча, хто вишиває багато, мабуть, заперечить. Особливо, коли вишиваєш з дня у день і не один місяць таку красу:

 

 

Вважається, що в виріб, виконаний в цей день, впліталось  боже благословення. Отут я не знаю, та те що вишивка, творена руками і частинкою серця, робить світ красивішим та добрішим - це точно. 

 

Народна легенда говорить, що у Варвари були золоті руки, вона красиво вишивала і вишила ризу самому Ісусу Христу. Сідаючи за рукоділля, жінки говорили так: "Свята Варвара золотими нитками Ісусові ризи вишивала і нас навчала".

 


Натхнення вам на строрення краси вишиваної і часу для улюбленого рукоділля. Майстер-класи по старовинних техніках української вишивки і традиційному крою від майстрів з різних куточків України на вас чекають ТУТ. Творіть на радість!