Старовинні жіночі сорочки Східного Поділля, Вінницька обл.
Груд. 12, 2019
Старовинні жіночі сорочки Східного Поділля, Вінницька обл.-13-image

Сорочка типу "без уставки" є для Східного Поділля є найпоширенішою і найхарактернішою. ЇЇ тип, імовірно, найдавніший, оскільки цей крійдосить простий. Однак, орнаментальна смуга такої сорочки доволі складна. Вона включає вишивку плеча, коміра, погрудок, манжет, поділок,. Часто тканина зшита з допомогою змережаних швів нитками контрастних кольорів і по цих з'єднаннях також іде орнамент. Фактично, орнамент розміщений навколо всіх швів сорочки і по всіх краях, що безперечно свідчить про його оберегову функцію. Таке розміщення орнаменту також підтверджує архаїчність цього типу сорочки.

Фото і всі інші в дописі з виставки Вибране. Вишивка Східного Поділля, муз.Гончара, м.Київ

 

Основне естетичне навантаження в такій сорочці несе полик - вишивка по плечу. Полик подільської сорочки - досить складне утворення. У його структурі можна вичленити кілька елементів. Основна орнаментальна смуга є найширшою і відокремлена від інших суцільно зашитою лінією. Орнамент цієї смуги - наче головна тема для всієї "симфонії" полика. Він представлений в найбільш цілісному вигляді. В інших смугах  може бути вишита лише половина цього орнаменту чи його фрагменти. Зверху основна смуга "коронована" зубцями ізної модифікації.

 

 

Нижня орнаментальна смуга представлена або сукупністю "медальонів", абоо смугою вишивки, що також розбавляє тему основного рнаменту. Це - так звана морщинка; вона вишита, як правило, швами "кафасор" або "поверхниця". Орнамент основної теми тут збільшено в розмірі, він наче розмитий. Фрагментарність, "розмитість", нижньої орнаментальної смуги і "коронований" характер верхньої підкреслюють домінування головного орнаменту, збільшують його енергетичний вплив.

 

 

У ХХст. полик виконував головним чином естетичну функцію, але символіка його орнаменту свідчить, що колись ця функція була не єдиною і, можливо, навіть не основною... Текст наведений з книги Вишивка Східного Поділля, Євгена та Тетяни Причепій, видавництво Родовід

Безкоштовна схема вишивки сорочки, що на  фото праворуч, доступна щоб  завантажити ТУТ а майстер-клас,  як власноруч покроїти таку безуставкову сорочку з рукавами пришитими по основі на вас чекає ТУТ  

Досліджуйте традиційне, створюйте сучасне, вікові традиції виглядають стильно і несуть в собі велику вікову силу і сутність.