Рушник 1746 і сучасний.
Січ. 01, 2021
Рушник 1746 і сучасний. -124-image

Моє найсильніше враження Нового року - фото рушника 1746р. з фейсбук сторінки William Jula який ніби передає вітання рушнику Юлії Любенко з Чернігова, який вона любязно надала на 8-му онлайн виставку Вишиваний твір.

 

В книзі Віри Зайченко. Вишивка Чернігівщини. Рушники. Каталог колекції Чернігівського історічного музею імені В.В.Тарнавського цей рушник знаходиться в розділі Південно-Східна Чернігівщина. 

Вишитий рушник, вишивка білим по білому. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

 

До нього опис: И-275 лляне домотканне полотно, заполоч; вишивка лічильною гладдю, виколюванням, мережкою, штапівкою.  

Орнамент геометричний: широка смуга з дрібних ромбів, підкреслена вузькою мережкою; угорі вишита дата 1746. Вишивка виконана білими нитками. До кінців прикріплені біло малинові торочки. Плями, дірки. 204х22см.

 

Вишитий рушник, вишивка білим по білому. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

 

Юлія Любенко назвала свою роботу Рушник 1746:  Чому і що таке 1746? А тому, що мій рушник є реплікою до вишитого рушника, який було створено у 1746 році. І він зберігається в Чернігівському історичному музеї. А вподобала його та хотіла вишити давно, тож мрія здійснилася. Було цікаво чи впораюся з солов’їними вічками та шабаком, адже вперше вишивала даними техніками.

Як бачите, пані Юлія впоралась на відмінно! Рушник вишитий на домотканому лляному полотні.
Використані техніки: пряма гладь, коса гладь, курячий брід, солов’їні вічка, мережка абак, підгин прутиком

 

Вишитий рушник, вишивка білим по білому. Онлайн школа української вишивки Prekrasa Studio

 

В перший день цього року мені дуже хочеться поділитись з вами самим важливим планом Prekrasa Studio на 2021:

Чергова онлайн виставка Вишиваний твір буде!

 

Вже зараз з впевненністю кажу: готуйте ваші неймовірні роботи з техніками вишивки, які пройшли через віки. Вони дають сили і гріють душу.

 

Вітаю вас з Новим Роком! Бажаю родинного затишку, міцного здоров’я, здійснення мрій, радості в кожному дні! Часу та натхнення для улюбленого вишивання.Творіть красу в середині себе та навколо!

Навчитись вишивати, перейняти досвід відомих майстрів України, запрошую з нами в онлайн школі української вишивки Prekrasa Studio.

Ольга Нарбут засновниця Prekrasa Studio, з великою вдячністю майстрам вишивки які творять, відтроджують і зберігають цю рукотворну велич.