Символи в вишивці та їх значення. Розмова з Вірою Зайченко
Груд. 05, 2019
Символи в вишивці та їх значення. Розмова з Вірою Зайченко-10-image

Віра Володимирівна Зайченко — кавалерка ордена княгині Ольги, заслужена працівниця культури України, засновниця Музею народного декоративного мистецтва Чернігівщини, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва, невтомна збирачка і популяризаторка народного мистецтва, талановита вишивальниця, мистецтвознавець, краєзнавець... Вона має визнаний авторитет з питань народної культури Чернігівщини. Це єдина фахівчиня, яка всебічно досліджує чернігівську вишивку в усьому її розмаїтті: народну вишивку, гаптування, бісерне шитво, творчість професійних майстринь, техніки й орнаменти від XVII ст. до сьогодення.

 

Без перебільшення, Віра Володимирівна є хранителькою традиційної української вишивки. Завдячуючи їй, ми стільки знаємо про вишивку козацької старшини й про вишивку Чернігівщини. Значення її праці величезне, хочеться зберегти й поділитись її словами. В короткому відео  частина нашої розмови про значення символів. Ми поговорили про дубове листя і жолуді у вишивці Чернігівщини. Думаєте, їх вишивали на чоловічих сорочках?

 

Розмова відбулась напередодні видання книги В.Зайченко «Вишивка Чернігівщини. Рушники. Каталог колекції Чернігівського історичного музею ім.В.В.Тарнавського», 2018 р., видавництво «Родовід». Повне відео до видання книги можна переглинути ТУТ. У ньому про полотно, колір, вишивку хрестиком, хусточки для козаків, символи у вишивці та про те, чи знали про них вишивальниці в XIX ст.

 

Як власними руками вишити рушник, дивиться в детальному майстер-класі для початківців Рушникові шви

 

Коментарі
avatar
though i am still learning ukrainian...this video was a delight to watch