Потаємний орнамент в боріщівській народній сорочці
Потаємний орнамент в боріщівській народній сорочці-17-image

Потаємний орнамент в борщівській народній сорочці – чи має він, символічно-містичне значення, чи є оберегом? Нажаль, ми цього не знаємо, та ледь помітні рельєфи візерунку, сховані у гущі стібків, у чітко визначених місцях, спонукають нас до різноманітних здогадок.


Так званий, потаємний орнамент, – традиційна окраса сорочок з Шершенівки, Олексинців, Більче-Золотого, Юр’ямполя, Висічки, Стрілківців і Пищатинців (Тернопільська обл.). Потаємний орнамент виконували на верхній частині складного рукава, на смугах по обидва боки від пазушного розрізу та інколи на орнаменті нижньої частини складного рукава.

  с. Більче-Золоте

 

   с. Пищатинці

 

  с. Пищатинці

 

Цей декор, створювався пропущеними стібками, схованими в густих і високих рядках колодок і «навиваного» (підстеленого хрестика). Інколи, ці пропуски, вишивали тонкою кольоровою ниткою, плоскими (притиснутими до тканини), стібками стеблового шва та шва «позад голкою».

   с.Дунів

 

  с. Більче-Золоте

 

  с. Олексинці

 

 с. Олексинці


Такий декор не впадав у вічі, його начебто наносили й одночасно намагалися сховати. Тому не дивно, що потаємний орнамент у сорочках цього осередку відкрився тільки завдяки змальованій схемі. Мотиви потаємного орнаменту достатньо прості, найпоширеніші з них білатеральні рослинного типу. Трапляються елементи, що подібні на комах. Інколи частини великих мотивів застосовували як окремі. Рідше використовували мотив чотирипелюсткової чи восьмипелюсткової квітки, хреста з роздвоєними кінцями, та S-подібного мотиву.

 


На початку XX століття у вищезгаданих селах виникла мода набивати верхню частину складного рукава жіночої сорочки пацьорками, січкою, капшуками чи лелітками поверх вишивки, закриваючи таким чином остаточно потаємний орнамент і доступ до нього.

Текст і фото з фейсбук сторінки Лидмили і Олексія Покусінських авторів книг: "Борщівська народна сорочка: експедиційні матеріали та приватні колекції"  та "Борщівська народна сорочка: матеріали, крій, техніки шитва". Книги ви можете придбати звернувшись до авторів напряму.