Вишита ялинкова іграшка. Квітка-зірка з гуцульського кептаря
Груд. 13, 2019
Вишита ялинкова іграшка. Квітка-зірка з гуцульського кептаря-14-image

Є такі прості і промовисті візерунки, які не можеш не помітити. Вони ніби промовляють - виший мене! Цей полонив мене з першого погляду і ідея з вишитою ялинковою іграшкою не давала спокою допоки я її не вишила. Отже, для ялинкової іграшки я взяла фетр, він є різного кольору і товщини, обирайте на ваш смак. Також, цей візерунок легко вишивати на будь-якій тканині, від рівномірного переплетіння де легко порахувати ниточки до щільного  льону чи сукна.

Можна починати з того, що намалювати коло циркулем або просто обвести будь-який круглий предмет з домашнього обіходу. Я обводила денце свічника і велику дерев'яну котушку для ниток.

Або ж, навпаки: почати з серединки а вже потім, при потребі, обводити вишите по колу. В любому випадку, вишивати починаємо з центру. Визначаємо де він має бути і від центру в чотири сторони відміряємо на рівні відстані 4 точки. Я для зручності фетр проколювала циганською голкою. На рівномірній тканині можна просто порахувати нитки а на нерівномірній - позначити зникаючим текстильним маркером або легенько простим олівцем.

Для вишивки по вовняній ткнині і фетру я раджу використовувати вовну. Для інших полотен обирайте на ваш смак і розсуд, краще використовувати  кручену товстеньку нитку що додасть візерунку виразності. На зразках я використала вовняну, бавовняну та шовкову нитки, всього чотири кольора. Для вишивки ялинкової іграшки можна сміливо експерементувати.

Починаємо вишивку  в центральній точці. Виколюємо голку на лице  і  робимо  по черзі чотори стібки на однаковій відстані від центру

Утворився прямий хрест. Тут можна  почати говорити про обереговість і значення символів та пропоную просто повишивати в радість.

Позначаємо наступні чотири точки на однаковій відстані від центру,  поділивши навпіл простір між вишитими стібками

Я взяла  зелений колір для наступних чотирьох стібків з центральної точки  

В результаті вісім  стібків утворили ніби промінчики. Для наступного ряду змінюємо колір нитки і виколюємо голку в верхній точці будь-якого промінчика. 

Та вколюємо її трішки на відстані від промінчиків і посередині між ними. Так і продовжуємо по колу всі стібки в одному напрямку

Коли коло  замкнеться в точці з якої його почнали,  повернемось назад і починаємо вишивати стібки в зворотньому напрямку

Ніби закручуючи коло в інший бік, такими самими косими стібками в точках де були попередні

Тепер завдяки цим косим стібкам,  промінчики перетворюються в пелюстки квітки

Залишилось вишити останній ряд, для нього я взяла  шовк,  не ділячи пасма, щоб виглядало святково і смачно. Виколюємо в верхній точці пелюстки і робимо стібок, ніби продовжуючи її  верхню грань та виколюючи на наступний, щоб повернутись в ту саму точку продовженням іншої грані.

Складне пояснення процесу вишивки  просто виглядає в вишивці. Так і рухаємось,  повторюючи ці два нескладні стібки,  від вершечка пелюстки до вершечка. Поки не вишиємо ще один ряд промінчиків восьмипелюсткової квітки-зірки

Чотири кольори, п'ять рухів  по колу, всього сорок стібків і готовий візерунок. Погодьтесь це просто і просто неймовірно!

Більше майстер-класів по техніках традиційної української вишивки на вас чекають ТУТ. Вишивайте в радість! Робіть світ навколо себе кращим, сутнім, теплим.

Коментарі
avatar
У мене зі смаком кави