Вишита сорочка Східного Поділля
Січ. 13, 2020
Вишита сорочка Східного Поділля-22-image

Жіночі та чоловічі сорочки різних регіонів,  мають свої особливості. Розрізняють їх за:

1. Типом крою

2. Технікою вишивки, її кольоровою гамою

3.  Розміщенням вишивки

В  жіночих сорочках  Східного  Поділля переважає "безуставковий крій"  та "гестка". Стилістика всього жіночого образу на Східному Поділлі – сорочка дуже довга та об'ємна, їх носили витягуючи з-під поясу, створюючи об’єм на талії. Так виглядає автентична жіноча сорочка без уставки:

 

 

 

 

Безуставкові жіночі сорочки найчастіше вишиті технікою низь, кафасор, штапівка, -  як ми бачимо на фото.  Хоча досить часто зустрічаються і вишиті лічильною гладдю, вирізуванням, мережкою "шабак". Монохромні чорні, червоні або поєднання цих кольорів. Таке кольорове рішення здається найбільш давнім. У пізніші часи як доповнення почали застосовуваться інші кольори. Витончена дрібна графіка – здебільшого, сварги – чіткі та ніби промальовані. 

 

В цьому типі крою  манжети жіночих сорочок  часто збирали в брижі і вишивали по них. Майстер-клас:  Брижі. Як їх збирати та вишивати по них на вас чекає ТУТ

 

Або збирали в манжет, який теж доповнювали вишивкою

 

Жіночі сорочки типу "гестка" (такий тип крою, ймовірно, сформувався під впливом Центрально-Східної Європи) найбільше були поширені вузькою смугою вздовж Дністра.

 

 

 

Сорочки крою "гестка" вишиались, як правило,  у техніці лічильна гладь (лиштва), виколювання, зерновий вивід.  Колір ниток переважав білий чи бежевий, інколи вишивка доповнювалась бісером та мереживом.

 

 

Крій чоловічих сорочок впізнаваний вишитою манишкою. 

 

 

Вишивкою прикрашали і манжети чоловічих сорочок. Як правило, візерунок вишивки на манжетах перекликався з візерунком вишивки манишки.

 

 

Всі фото допису взяті  з фейсбук-стоінки Музею Івана Гончара з виставки Вибране. Вишивка Східного Поділля основою якої стала колекція родини Причепій, авторів книги Вишивка Східного Поділля. В дописі використана інформація з вказаної книги. 

Коментарі
avatar
посилання на лекцію "Крій жіночої сорочки з рукавами пришитими по основі" веде на строрінку з помилкою, запису немає. Підкажіть де можна подивитись
avatar
Дякую що вказали на помилку. Наразі, такої лекції у нас на сайті немає. Приношу вибачення за не актуальну інформацію. Можливо, згодом знімемо детальний курс по цій темі.